Energilagring med batterier

Energilagring med batterier

Det går att koppla in en solcellsanläggning direkt till elnätet och/eller till ett batteripaket. Det finns fler fördelar att koppla in ett batteripaket till sin solcellsanläggning som t.ex.:

  • Ett batteripaket kan lagra eventuell överskottsenergin från solcellerna till dessa att det blir kväll eller sämre väder.
  • Vid ett strömavbrott kan man istället gå över till batteridrift.
  • Om ett större litiumbatteripaket används, t.ex. från en gammal elbil, kan snabbladdning av er nya elbil ske hemma med hjälp av lagrad solenergi från era solcellspaneler.
  • Ni kan ladda batteripaketet när elpriset är lågt och använda energin i batteripaketet när elpriset är högt.

För att man ska få ut maximal nytt av ett batteripaket är det viktigt att man har en omformare som är dimensionerad att göra växelspänning till ert elnät motsvarande den effekt som huset kan förbruka.

Bra batteripack

  • Nilar är en svensk firma som tillverkar och utvecklar batterier som används för privat- och industriellt bruk som används exempelvis för solenergi i hemmet, för balansering av elnät inom industrin, samt för laddning av elbilar.
  • Tyska Solarwatt tillverkar ett modulbaserat energilagringssystem som kallas MyReserve som baseras på mycket pålitliga LiIon-batterier
  • Tesla Powerwall är en energilagring som tillverkas i USA

Batterier för energilagring

Batterier för energilagring

Det finns många olika batterityper som kan användas för energilagring i kombination med solceller. Både blybatterier och litiumbatterier har uppenbara nackdelar gällande miljö eller pris.

Troligtvis är den bästa framtida lösningen natriumjärnbatterier eftersom dessa är tillverkade av väldigt vanliga grundämnen och dessutom tål kyla och är prisvärda. Dessa batterier kommer troligtvis vara den helt ledande batteritekniken från 2025 och framåt.

Dimensionera energilagring

Dimensionera energilagring

Ofta är det ingen idé att överdimensionera energilagringen, förutsatt att ni inte kör Ö-drift. Normalt ska batteripaketet vara mellan 1-2 kWh per installerad kW solceller. Detta kommer göra att batterier utnyttjas kontinuerligt men även att ni kan försörja er själva vid strömavbrott. Dessutom kan ni ge er elbil en snabbladdning motsvarande den energi som batterierna har.

När batteripriserna sjunker, då natriumbatterierna kommer, är det fördelaktigt att bygga ut kapaciteten för er energilagring. Med natriumbatterier kommer den optimala energilagringskapaciteten i kWh vara cirka 5-10 ggr större än effekten på solpanelerna. Detta eftersom ni kommer kunna sälja väldigt mycket el under tider då inte solen lyser samt att ni dessutom kommer kunna snabbladda minst 2 elbilar samtidigt.


De bästa solcellspaketen finns hos


Allt intressant om solcellspaket

Här finns allt som du behöver veta om solceller och solcellspaket men också en del kul och intressant om solcellsinstallationer.Meny - Solcellspaket
Till förstasidan på www.solcellspaket.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter