Det går att koppla in en solcellsanläggning direkt till elnätet och/eller till ett batteripaket. Det finns fler fördelar att koppla in ett batteripaket till sin solcellsanläggning som t.ex.:
För att man ska få ut maximal nytt av ett batteripaket är det viktigt att man har en omformare som är dimensionerad att göra växelspänning till ert elnät motsvarande den effekt som huset kan förbruka.
Det finns många olika batterityper som kan användas för energilagring i kombination med solceller.
Både blybatterier och litiumbatterier har uppenbara nackdelar gällande miljö eller pris.
Troligtvis är den bästa framtida lösningen natriumjärnbatterier eftersom dessa är tillverkade av väldigt vanliga grundämnen och dessutom tål kyla och är prisvärda.
Dessa batterier kommer troligtvis vara den helt ledande batteritekniken från 2025 och framåt.
Ofta är det ingen idé att överdimensionera energilagringen, förutsatt att ni inte kör Ö-drift.
Normalt ska batteripaketet vara mellan 1-2 kWh per installerad kW solceller.
Detta kommer göra att batterier utnyttjas kontinuerligt men även att ni kan försörja er själva vid strömavbrott.
Dessutom kan ni ge er elbil en snabbladdning motsvarande den energi som batterierna har.
När batteripriserna sjunker, då natriumbatterierna kommer, är det fördelaktigt att bygga ut kapaciteten för er energilagring.
Med natriumbatterier kommer den optimala energilagringskapaciteten i kWh vara cirka 5-10 ggr större än effekten på solpanelerna.
Detta eftersom ni kommer kunna sälja väldigt mycket el under tider då inte solen lyser samt att ni dessutom kommer kunna snabbladda minst 2 elbilar samtidigt.
Här finns allt som du behöver veta om solceller och solcellspaket men också en del kul och intressant om solcellsinstallationer.