Solceller och solpaneler

Solceller och solpaneler

En enskild solcell genererar låg spänning 0.5-0.6 Volt. Dessa enskilda solceller kan seriekopplas för att öka spänningen till t.ex. 14 Volt så att ett 12 Volts batteri kan laddas.

Dessa seriekopplade solceller (solcellspaneler) kan sedan parallellkopplas så strömstyrkan ökar och kan direktdrivna t.ex. ett mindre kylskåp eller en TV.

Solcellens historia

De första solcellerna tillverkades på 1950-talet för att användas i satelliter. Kostnaden för dessa solceller var mycket hög och det var först på 1970-talet som kostnaden hade sjunkigt så att det solceller användes för vissa tillämpningar även på jorden.

Typer av solceller

Typer av solceller

Det finns två olika huvudtyper av solceller och dessa kan delas in i:

 • Kristallina solceller - Vanligast av alla typer av solceller.
 • Multikristallina (polykristallina) - Billigast och lägst verkningsgrad (16-20%).
 • Monokristallina
 • . Dyrare och har högre verkningsgrad (18-22%).
 • Tunnfilmssolceller - Kan integreras i kläder och fönsterglas.
 • Organiska solceller- Stor potential men kommer först i slutet av 2020-talet.

Solcellspaneler

Solcellspaneler

Solcellspanelerna eller solpanelerna är uppbyggda av många solceller och inkapslade i en ram med glas. Det finns ett begränsat antal solcellstillverkare i världen men den finns fler som bygger solpaneler.

Det är en klar fördel att köpa solcellspaneler i från tillverkare i Sverige eftersom dessa är konstruerade för att klara så väl snö som is. Flera av de solpaneler som tillverkas i Norden är av mycket hög kvalité och även använder sig av solceller som har hög verkningsgrad.

Bra tester av solpaneler

Det finns flera oberoende tester av solpaneler och solceller som är väl värda att läsa innan ni bestämmer er för vilken solpanel som ni ska investera i.

Bästa tillverkarna av solpaneler

Bästa tillverkarna av solpaneler

Det finns många tillverkare av solpaneler och därmed finns det även många bra och väldigt många mindre bra solpaneltillverkade. Generellt kan man säga att solpanelerna som är ihop byggda av företag i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Lettland eller USA håller en mycket hög klass. Detta eftersom de har valt högkvalitativa solceller från de bästa tillverkarna i världen och kapslat i dessa i mycket tåliga solpaneler.

Du kan naturligtvis hitta billigare solpaneler tillverkare i ett lågkostnadsland men då får du räkna med att verkningsgraden sjunker snabbt och att solpanelerna behöver bytas ut redan efter 10-15 år. Om du köper kvalitetspaneler kan du räkna med att dessa fungerar i minst 25-50 år och att dessa har hög verkningsgrad under hela tiden.

 • Windon
  Solceller för tillverkning av din egen el är ett svenskt företag som bygger ihop solpaneler som är anpassade för svenska förhållanden. Deras solpanel Effecta 360+ Mono M.66 cell är en riktigt bra .
 • Sunny Future
  SunPower är en amerikansk tillverkare av riktigt bra paneler som det finns flera i Sverige som säljer.
 • Solshoppen
  Demin är en nederländsk tillverkare av solpaneler
 • Kopernicus
  Solarwatt är högpresterande tysk tillverkare av solpaneler med lång garantitid.
 • Solkungen
  Luxor är tysktillverkade solpaneler som du kan få upp till 30 års fabriksgaranti på.

De bästa solcellspaketen finns hos


Allt intressant om solcellspaket

Här finns allt som du behöver veta om solceller och solcellspaket men också en del kul och intressant om solcellsinstallationer.Meny - Solcellspaket
Till förstasidan på www.solcellspaket.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter